info Article Contributors:

VAR är den rätta lösningen? Al-Hakim synar fotbollens nya verktyg

Al Hakim

Domarprofilen talar ut om dagens och framtidens utmaningar som fotbollen har att förbättra. Vi går igenom Mohammed Al-Hakims egna karriär och fotbollens viktiga frågor.

Med en relativt lång karriär trots sin ringa ålder är 34-åriga Al-Hakim den som för närvarande håller fanan högt för svenska domare ute i Europa. På den europeiska scenen har han hitintills dömt två Europa League-matcher, men det finns större ambitioner än så. Nästa mål är att ta ytterligare steg ut i de större europeiska ligorna och utvecklas som domare. Under februarimånadens begynnelse ringde vi upp domarprofilen för att klargöra flera frågor som fotbollen just nu brottas med, och diskuterade även hur hans nuvarande personliga situation ser ut.

– Jag är ju en av de internationella domarna som vi har i Sverige och jag dömer ute i Europa nu. I höstas dömde jag i Europa League i två matcher. Det är mitt närmaste mål att etablera mig där och nästa steg blir förhoppningsvis att komma ut i Champions League, men just nu är fokus på Europa League, säger Al-Hakim till Sportal.

En väg kvar att vandra

Under sommaren 2018 pensionerade sig den före detta internationella fotbollsdomaren Jonas Eriksson. Han var då den främste svensk som satte avtryck i Europa och var med och dömde i såväl Champions League, EM och VM. En väg som andra elitdomare säkerligen vill ta efter och vandra själva. Vi frågade Al-Hakim om sina egna chanser att få vara med och nå de större scenerna i sin egen karriär en dag.

– Det ligger lite längre bort i mina mål. Först och främst för att döma stora mästerskap behöver man vara en ”Champions League-domare” och tillhöra toppen, där är jag inte riktigt än, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt svårt att säga eftersom det är så stor konkurrens och man tävlar mot alla (andra domare). Om man kollar ute i Europa spelar politik kanske lite roll och sådär, men det finns en möjlighet såklart och jag har ambitioner och målsättningar att ta mig högst upp. Sedan får vi se hur långt det räcker.

”Dels fegare men framförallt lättare”

Det finns alltid en baksida med sådant som engagerar folk och där mycket känslor infinner sig. Hat förekommer i alltför stor utsträckning i sport, något vi har flera dystra exempel på i närtid. De rasistiska kommentarer och hot som infann sig under fotbolls-VM sommaren 2018 i Ryssland mot Jimmy Durmaz efter mötet med Tyskland är ett exempel på en offentlig person som fick utstå mycket hat på internet. Matchen slutade i en retfull förlust med 1-2 efter att tyskarna avgjort under den sista spelminuten.

I dagens hårda klimat kan anonyma människor spotta ut sig vad de vill på nätet och orden kommer många gånger fram till den utsatte. Hur ser Al-Hakim på detta och domarens utsatta roll i det hela?

– Det är det som är baksidan med dagens teknik om jag säger så. Det har fått sådan utveckling att det är lättare att kasta ut skit mot någon annan, behöver inte vara domare utan kan vara som exemplet med Durmaz. Där snackar vi en landslagsspelare som är en stor idol för många. När han gör ett misstag i en match så blir han hatad och så tappar dem poäng där, säger han och fortsätter:

– Det tråkiga med dagens utveckling är man kastar ut sig vad som helst bara för att det är via nätet då på något sätt, det är lättare att göra det. Dels fegare men framförallt lättare skulle jag säga att det är. Att man bara gör det i stundens hetta när man är frustrerad. Förr i tiden var det ju inte så eftersom det inte fanns den möjligheten, då blir det inte på det sättet och man hinner kanske landa i sin aggression.

Al-Hakim fortsätter och menar att han såklart inte är nöjd över att det kan vara på det här sättet för offentliga personer, men att det tyvärr är som det är idag.

– Det är tråkigt, tycker jag. Jag tycker man behöver ta sig en funderare en extra gång innan man skriver något eller ger sig på någon, säger han.

Snabbare spel – större kravbild

I takt med att spelet ute på planen blir snabbare ökar kraven på domarna i en fotbollsvärld där allt ska gå snabbt, förklaras och där små misstag kan få större konsekvenser. Det finns ett ordspråk att ”ärlighet varar längst”, huruvida man ska applicera detta i domarens roll kan man diskutera. Frågan är om det är bra för den allmänna synen på domare om man berättar om sitt misstag direkt efter match när det kan vara som känsligast för andra människor. Inger det en större förståelse om man står till svars för sitt beslut framför kamera? Intervjuer med huvuddomaren som sker direkt efter en spelad match har hyllats, men även ibland kritiserats. För att kunna se en större bild av situationen, hur man ser på det utifrån domarens perspektiv och vad som kan förbättras, behövs det en annan ”twist” i det hela enligt Al-Hakim.

– Jag har alltid varit öppen och transparent med det jag håller på med och alltid varit tillgänglig. I grunden är jag öppen till att man möter media, men jag tycker på något sätt att det kanske borde vara så att någon annan ska göra det i stället för mig. Jag är ju ändå domare och ska döma och har gjort mitt bästa och sedan ska jag gå vidare från det.

”I grunden är jag för det, men…”

Finns det någon lösning på problemen som kan uppstå när domare tvingas ställas emot väggen direkt efter match? Vi frågade domarprofilen mer ingående vad han tycker man ska göra när dilemman infinner sig i samband med medial öppenhet.

– I bästa av världar ska kanske någon annan som typ en utsänd person från förbundet eller domarkommittén ta alla dessa frågor. Om det till exempel varit en match med några konstigheter. Det bästa är om det är en person som gör det som inte dömer matchen och kan fånga in det (som har hänt). Såklart är jag inte främmande att göra intervju och ge min syn på det hela, men jag vet inte hur bra det är för tittarna och spelare – om de vill ha det eller inte. Det har efterfrågats och sedan har ingen annan kunnat göra det än jag och då tycker jag att man ska vara öppen med saker och ting och inte låsa in sig, säger han och fortsätter:

– Återigen, i grunden är jag för det, men jag tycker någon annan ska göra det så att jag kan öva på min yrkesroll i stället. Jag brukar säga att det är inte vi som är artisterna eller stjärnorna. Så att se en domare i en intervju, jag vet inte hur intressant det är. Det är spelarna man vill se, eller höra ledarnas syn på det.

VAR är framtiden

I dagens fotbollsdebatt dominerar en fråga som inte har speciellt mycket med lagen eller spelarna i sporten att göra. Ett verktyg för att effektivisera och förbättra sporten har kommit fram och gjort avtryck, vilket medfött stora åsiktsskildringar år vardera håll. Det har skapat en diskussion som har eskalerat och som många har en uttalad åsikt om. I kraft med att videodomarsystemet VAR tagit mer plats i fotbollen har den samtidigt skapat en hetsig debatt kring vilken riktning sporten ska ta. En större acceptans för de mänskliga faktorerna eller applicera mer teknik för en rättvisare bedömning? Al-Hakim välkomnar verktyget och ser fram emot att ta del av den mer som domare.

– Min och många av mina kollegors inställning till det, jag kan inte prata för alla, men jag är ju där för att serva spelare, ledare och publik. Vi är där för sportens skull och är det så att sporten behöver föra in något (verktyg) så ska vi såklart vara de första att säga ja till det, eftersom vi är de som ska se till att det blir så bra som möjligt.

”Accepterar inte misstag på samma sätt”

Även om det ger en större tillgänglighet kan en teknisk utveckling av domarrollen ta tid att anpassa till nya format. Genom ett snabbare spel och med mer effektiv teknik uppstår fler situationer som kan leda till misstag naturligt. Detta är något Al-Hakim synliggör, och betonar verktygets reella användande.

– Grunden till VAR, ja varför kom det till egentligen? Jo, för att tekniken har utvecklats såklart. Men framförallt för att man accepterar inte misstag på samma sätt som man kanske gjorde förr i tiden, jag vet inte. Misstagen syns mer med dagens teknik också. Så länge som spelare, ledare och publik inte accepterar våra misstag som görs och alltid kommer att göras, då måste vi föra in VAR. Accepterar man att det blir fel någon gång och att det är en mänsklig faktor, då skulle jag säga att vi inte behöver VAR. Lite så är det, säger han.

Tid – en viktig faktor

Inom en överskådlig framtid kommer VAR att börja användas i svensk fotboll och allsvenskan. Många är oroliga för att den kommer att förstöra charmen med sporten och skapa fördröjningar i matcherna. Arbetet för att få verktyget att bli ännu bättre är igång, men det kräver tid för anpassning menar domarprofilen.

– Man ska ha klart för sig att allt som är nytt eller annorlunda kommer alltid att kritiseras. Det behöver inte vara inom fotbollen, det kan vara vad som helst ute i samhället – om man tar in något nytt system i ens jobb kommer det att kritiseras för att man inte kan det. Att man känner att det var bättre förr och så vidare. Man måste lära sig att det alltid kommer att vara det (svårt) i början oavsett vad det är. Det är ju så, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är att det inte ska ta så lång tid, det är det som är den stora kritiken som har varit. Att det tar för lång tid och att det förstör sporten och sådär, men jag tror att det är för att det är i början och att det är nytt. Att man ska utveckla själva tekniken mer så att man ska bygga på lite grand.

Ska inte ta över helt och hållet

En diskussion som har varit är situationer med offside i matcher, tillfällen som domaren näst intill omöjligt kan se helt korrekt med blotta ögat. Flera exempel på det finns i närtid när en spelare är någon millimeter offside och VAR går därefter in och rättar till det när linjedomaren inte sett det. Al-Hakim menar på att sådana situationer inte är grejen med verktyget anser han.

– VAR är inte till för att utbringa millimeter-rättvisa. Det är till för att rätta till stora, uppenbara misstag som kan ske. Om jag till exempel blåser en straff och det visar sig vara en meter utanför straffområdet, det kan ju alla se på TV-bilderna men det kan jag inte se av olika anledningar. Kan vara att jag har dålig vinkel eller att någon står i vägen eller att jag inte fattade det. Sedan slår man upp det på TV:n och efter en repris ser alla att ”det var ju en meter utanför”. Där ska VAR gå in och rätta till. Eller att exempelvis alla ser att bollen är över mållinjen men att vi inte kunde se det. Stora uppenbara saker för att rädda fotbollen.

Offentliga personer kan göra skillnad

Uppståndelse kring domare innebär negativa rubriker i tidningar och nyhetssajter, en framställning av yrket som kan få större konsekvenser än så. Med en nedåtgående kurva de senaste åren för antalet som utbildar sig till domare är det dags att ta tag i hur man ska locka till sig fler. Hur kan offentliga personer göra skillnad?

– Det är viktigt först och främst att vi på elitnivå är väldigt försiktiga med hur vi kritiserar domare. Det kan ju skrämma bort de yngre såklart och alla har ett ansvar där ute. Vill man ha bättre domare, i allsvenskan till exempel, då måste man se till att det blir en bra miljö för domare i allsvenskan. Dels för det men också för att främja rekryteringen, säger han och fortsätter:

– Jag kommer inte bli bättre om jag får skit i media eller någon talar illa om mig medialt. Då kommer jag inte bli bra och det kommer att göra att jag inte kommer att utvecklas, men också skrämma de som vill bli domare. Jag tror att man har ett ansvar för hur man vill vara mot domarna utåt och medialt och så. Vi ska försöka inspirera de som är yngre och försöka få dem att hålla på med det här. Det är svårt att förklara för någon ungdom ”kom och var domare”, för det är en väldigt utsatt position och dålig miljö och så vidare. Då kommer vi få ett dåligt rykte (om man hanterar domare dåligt). Alla har ett ansvar att det ska bli bra.

När karriären tar slut

Alla tänker inte på att det finns ett liv utanför fotbollen där en kan tappa sin uppenbara identitet som fotbollspersonlighet. Efter karriären väntar åtskilliga dagar med ett drastiskt miljöombyte som en eventuellt inte är van vid.

Det finns flera exempel på anpassningssvårigheter till den nya vardagen när skorna läggs på hyllan, ett liv som Al-Hakim troligtvis är beredd på. Trots ett jobb som kan innebära flera tuffa utmaningar i framtiden ser han fram emot det fortsatta livet som fotbollsdomare i många år framöver. I Al-Hakims nuvarande liv finns det ett fokus utöver fotbollen, något som ger honom en trygghet inför den kommande framtiden.

– Idag är jag officer i Försvarsmakten samtidigt som jag är domare och då har jag mina två yrken. Beror på när man slutar, utan jag kanske ska vara domare i 10-15 år till och då kanske man hinner komma på andra idéer (att jobba med).

Fotbollsquiz

cucurella spaniens landslag fotboll
fotbollsquiz
Testa dina kunskaper för fotbollsåret 2024. Vi mixar frågor från hela världen händelser inom fotbollen 2024.
30 oktober, 2024
Premier League quiz
fotbollsquiz
Vad vet du om Premier League! Gör vårt PL-quiz, med tio frågor om världens största fotbollsliga!
15 november, 2024
allsvenskan quiz
fotbollsquiz
Testa dina kunskaper i vår Allsvenskan quiz! Här kan du få frågor och svar om Allsvenskan genom tiderna.
15 november, 2024
 bild

Gustaf Rauer

128 Artiklar

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

Mer info om Gustaf Rauer right-arrow-logo