IFK Göteborg chockade fotbollssverige när de häromdagen presenterade Napolis klubblegendar Marek Hamšík. Men Hamšík är inte den enda högprofilerade spelaren vi sett i Allsvenskan genom åren. Här listar vi de 10 största namnen som värvats till Allsvenskan under 2000-talet!
När man ska göra en lista blir det alltid flera svåra beslut att ta, olika faktorer att väga in. Så även denna gång. Meriter eller uppmärksamhet i media – vad väger tyngst? Ska det som spelaren uppnått efter tiden i Sverige spela någon roll, eller bara det han presterat innan?
Vi har valt att lägga tyngden på hur pass stort namn spelaren var vid den tidpunkt då han kom till Sverige. Således går framgångsrika spelare som Afonso Alves, Teddy Sheringham och Erik Thorstvedt bort. Dessutom har vi valt att utesluta svenskar ur denna lista – att hämta en hemvändare är stort men inte lika anmärkningsvärt som att lägga beslag på en spelare utan koppling till Sverige.
Här kommer vår lista på de 10 största namn som satt sin fot i Allsvenskan under 2000-talet. Dessutom tar vi oss friheten att klämma in en upphaussad kille i Division 1.
1. Marek Hamšík
- I Sverige: IFK Göteborg
- Tidigare i bland annat: Brescia, Napoli
Allsvenskans största värvning genom tiderna slog ner som en bomb häromdagen. Marek Hamšík har spelat 520 matcher för Napoli, majoriteten som lagkapten, och gjort 121 mål. Passerade Diego Maradona till att bli klubbens bästa målskytt någonsin, en förstaplats som han idag dock tappat till Dries Mertens.
Det är ingen gammal avdankad spelare som kommer till IFK Göteborg på karriärens slut tack vare sitt namn, för att tjäna några sista slantar. Marek Hamšík överger ett miljonkontrakt i Kina för en allsvensk snittlön, då det ännu är oklart när Kinas liga kan starta. Endast Sverige, Norge och ett par länder till har öppna transferfönster just nu, och Hamsik väljer alltså en flytt för att säkerställa att få matchspel inför sommarens EM-slutspel. Han är en spelare som utöver sina enorma passnings- och avslutskvalitéer alltid varit extremt professionell och noggrann med att ta hand om sin kropp, och blir minst sagt en stor förstärkning för IFK.
Hamšík hade en offensiv mittfältsroll i Napoli, men i kinesiska Dalian – som han kommer från – agerade han defensiv speluppläggare. I IFK Göteborg tyder det mesta på att han kommer att återgå till en mer offensiv roll.
Vill ni se Hamšík och IFK Göteborg spela? Kolla in hur ni hittar Allsvenskan live streams.
2. Jari Litmanen
- I Sverige: Malmö FF
- Tidigare i bland annat: Ajax, Barcelona, Liverpool
Jari Litmanen hade vunnit Champions League och dess skytteliga med Ajax, representerat Liverpool och Barcelona och har både en tredjeplats och en åttondeplats i Ballon d’Or-omröstningen. När Finlands störste fotbollsspelare genom tiderna valde att skriva på för Malmö FF sommaren 2005 var det därför väldigt stort för Allsvenskan.
Litmanen hade precis åkt ur Bundesliga med Hansa Rostock, och hade haft ett gott öga till MFF ända sedan han provtränat för klubben som 17-åring. Upprepade skadeproblem gjorde att mittfältaren, trots att han stannade i Malmö i drygt två år, bara kunde göra 10 allsvenska matcher. De gånger han spelade glänste han rejält och hann även med att göra 3 mål.
3. Diego Lugano
- I Sverige: BK Häcken
- Tidigare i bland annat: São Paulo, Fenerbaçhe, PSG, Málaga, West Brom
En av Uruguays mest meriterade spelare, med 95 landskamper och bakgrund i Ligue 1, La Liga och Premier League. Diego Lugano hade lämnat West Bromwich sommaren 2014, och en bit in på 2015 ännu inte hittat någon ny klubbadress. Han hade börjat bli desperat och behövde ett lag att spela i för att komma i form inför Copa América den sommaren, och skrev i slutet av mars på för BK Häcken.
Lugano spelade 11 matcher för Häcken under våren, och gjorde det bra. Han blev dock trots det inte uttagen i truppen till Copa América, och under sommaren flyttade han hem till Sydamerika och paraguayanska Cerra Porteño.
- Läs även: Oddsbonusar på betting
4. Ibrahim Ba
- I Sverige: Djurgården
- Tidigare i bland annat: Le Havre, Bordeaux, Milan, Bolton, Rizespor
Ibrahim Ba var en av Europas hetaste spelare på 1990-talet, och köptes till AC Milan där han under sina sex år i klubben vann Serie A, Coppa Italia och Champions League. Men Ba gled ur laget, lånades ut till Perugia och Marseille och kom till slut att lämna Milan. Efter misslyckade sejourer i Bolton i Premier League och i turkiska Rizespor, hamnade han sedan i Djurgården.
I Djurgården var Ba med och vann dubbeln under sin första säsong, men han var ingen av nyckelspelarna i de framgångarna. Lite småskador och tuff konkurrens på mittfältet gjorde att han aldrig blev riktigt ordinarie, och efter ett år valde parterna att ömsesidigt bryta kontraktet.
Efter sin tid i Djurgården har Ba bland annat pratat om att svenska tränare saknar taktisk kunskap, och att det var alldeles för mycket fysträning i Sverige. Han återvände istället till Milan på ett kontrakt över ett år, men fick inte mer speltid än ett inhopp i Coppa Italia. Rapporter gör gällande att Milan värvade honom snarare för att han var en så pass stämningshöjande och trevlig person än för det han skulle kunna tillföra på planen.
Djurgården vann 2005, men vilka vinner Allsvenskan i år? Kolla in vårt tips till Allsvenskan 2021.
5. Gianluca Curci
- I Sverige: AFC Eskilstuna, Hammarby
- Tidigare i bland annat: Roma, Sampdoria
Med 152 Serie A-matcher på meritlistan var det inget okänt ansikte som inför säsongen 2018 skrev på för AFC Eskilstuna i Superettan. Det var däremot en spelare som inte gjort en tävlingsmatch på nästan fyra år (!).
Curcis avsaknad av tävlingsmatcher syntes inte. Han gjorde en väldigt stark säsong för AFC Eskilstuna, och var högst bidragande i att hjälpa klubben tillbaka till Allsvenskan. Inför säsongen 2019 lämnade han Eskilstuna ”på grund av personliga skäl” och sades vara på väg hem till Italien, för att bara några dagar senare skriva på för Hammarby.
I Hammarby tog Curci en startplats i skadade Johan Wilands frånvaro, men det blev bara ett halvår i klubben innan korttidskontraktet löpte ut. Sedan dess har Curci inte spelat för någon ny klubb, men har heller inte annonserat att han slutat med fotbollen.
6. Freddy Adu
- I Sverige: Österlen i Division 1
- Tidigare i bland annat: Benfica, Monaco
Freddy Adu spelade visserligen inte för någon allsvensk klubb – han spelade i och för sig inte i Division 1 heller – men trots att det var lilla Österlen som hämtade in honom vill vi ha med amerikanen på den här listan.
Få talanger har varit så omtalade som Freddy Adu. Han var spelaren som vid 14 års ålder spelade i U20-VM, och är den förste spelare någonsin att ha gjort hattrick i både U17-VM och U20-VM. Han debuterade för Benfica som 18-åring, men än idag är hans främsta meriter från ungdomsfotbollen.
Det har blivit övergångar mellan den ena obskyra klubbadressen till den andra, och sanningshalten kring hans födelseår har ifrågasatts. Österlen FF värvade den kontraktslöse mittfältaren inför säsongen 2021, men Adu kom till klubben i dålig form. Lagets tränare Agim Sopi gick ut och liknade Adus fotboll vid futsal, och sa att han presterade på en Division 5-nivå i den träningsmatch han fick chansen i.
Adu lämnade klubben innan säsongen hunnit börja, och menar själv att Sopi inte tyckte om honom eftersom han inte var tränarens egen värvning.
7. Ravel Morrison
- I Sverige: Östersund
- Tidigare i bland annat: Manchester United, West Ham, Lazio
Ravel Morrison var en av Manchester Uniteds största talanger någonsin, och Rio Ferdinand har sagt följande om den förre talangen:
”Han är förmodligen den mest naturligt begåvade unge grabb jag någonsin sett. Jag minns att Sir Alex Ferguson ropade på mig och Rooney en dag och sa: ’Titta på den här grabben. Han är bättre än vad du var, Rooney, när du var ung, han är bättre än vad du var, Rio, och han är bättre än vad Ryan Giggs var som ung. Detta är den bäste grabb ni någonsin kommer att få se.’ De han spelade med var inga dussinlirare; Jesse Lingard, Paul Pogba, Adnan Januzaj, och alla dessa tittade på Morrison som om han var en superhjälte på grund av hur bra han var och för vad han kunde göra med bollen.”
Vad hände sen, då? Tja, Ravel Morrison gjorde inte en enda A-lagsmatch för Manchester United. Problemen vid sidan av planen var återkommande – engelsmannen har anklagats för ett flertal olika brott samt dömts för vittneshot. Talangen fanns där men inte huvudet, och det blev istället främst kortare sejourer i mindre klubbar, innan han alltså hamnade i Östersund – en klubb känd för att få ordning på brokiga karriärer och karaktärer.
Men inte ens Östersund kunde få Ravel Morrison att blomma ut. Det blev sex matcher och några korta glimtar av hans talang, men inte mer än så. Han väckte större uppmärksamhet utanför planen, då han ägnade en kväll i maj åt att köra runt i stan med sin kusin på biltaket.
Senast spelade Morrison för Eredivisie-klubben ADO Den Haag, där det blev totalt 4 matcher.
8. Taye Taiwo
- I Sverige: AFC Eskilstuna
- Tidigare i bland annat: Marseille, Milan, QPR
Taye Taiwo har gjort över 200 matcher för Marseille, 54 landskamper för Nigeria och representerat AC Milan. Han var dessutom länge en favorit för många i TV-spelet FIFA, då han både var väldigt snabb och väldigt stark.
Men tiden i Milan blev inte lyckad för Taiwo, som lånades ut till både QPR och till Dynamo Kiev. Sedan fortsatte karriären nedåt, till bland annat turkiska Bursaspor och därefter till finska HJK Helsingfors, där även profilerade spelarna Anthony Annan och Nnamdi Oduamadi höll till.
Sommaren 2017 blev det alltså en flytt till AFC Eskilstuna, på ett kontrakt skrivet året ut. Taiwo gjorde bra ifrån sig och var en given startspelare, men kunde inte hindra laget från att åka ur Allsvenskan.
Idag spelar Taye Taiwo i Trallwm AFC, som håller till i femte divisionen i Wales.
9. Dickson Etuhu
- I Sverige: AIK, IFK Rössjöholm
- Tidigare i bland annat: Manchester City, Preston North End, Sunderland, Fulham, Blackburn
Med över 100 Premier League-matcher på meritlistan var det minst sagt en högprofilerad värvning som AIK presenterade inför säsongen 2015. Manchester City, Sunderland och Fulham var några av klubbarna nigerianen representerat, och han hade även gjort 33 landskamper för Nigeria.
Första året i AIK blev bra, men det andra präglades av skador. Etuhu fick trots att han knappt spelade 2016 stort beröm av Rikard Norling för hans positiva påverkan på laget: ”Han är ju nånting alldeles extra att ha med sig. Han har en karaktär, en kvalitet, en grundkvalitet som är lite annorlunda mot andra spelare som jag tränat. Och jag måste säga att jag njuter nästan varje dag jag träffar honom och har honom nära. Han går skadad men bidrar oerhört mycket i alla fall. Så det är klart, skulle Dickson vara helt fit och kunna spela varenda match så är det en otrolig kraft i ett lag. Jag tror att skulle man ha fem, sex eller sju såna så skulle man kunna vinna mästerskap bara på karaktären.”
Etuhu blev aldrig kvitt skadeproblemen och lämnade AIK efter säsongen 2016. Däremot lade han sig i klubben på annat sätt. Han dömdes år 2019 för att ha varit delaktig i givande av muta i samband med AIK:s match mot IFK Göteborg två år dessförinnan. Etuhu och en annan före detta elitspelare hade erbjudit AIK:s Kenny Stamatopoulos en slant för att påverka matchen i deras riktning, vilket målvakten förklarade att han inte var intresserad av. Etuhu dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
10. Emmanuel Frimpong
- I Sverige: AFC Eskilstuna
- Tidigare i bland annat: Arsenal, Fulham, Barnsley
Efter att Arsenals ungdomslag vunnit Emirates Cup år 2010, valde Arsène Wenger att lyfta fram Emmanuel Frimpong: ”Jag tycker att Frimpong har gjort det riktigt bra. Han är inte mycket av en dribbler, men är en krigare och en vinnare. Om jag hade jobbat på FA hade jag inte tvekat att bjuda in honom för att spela med England. Han kommer att ha en stor framtid.”
Det finns mer meriterade spelare som kommit till Allsvenskan, men de där 6 matcherna han gjorde som ung och lovande i Arsenal, och den status han hade vid den tidpunkten, betyder mycket för namnet och för en sån här lista.
Återkommande och allvarliga skador bidrog till att Frimpong aldrig lyckades slå igenom i Arsenal, och trots tidig debut i ghananska landslaget blev det bara 1 landskamp. Han spelade istället i Championship, i Ryssland och så i AFC Eskilstuna då. Strax efter att han presenterats för klubben sa han följande i en intervju: ”Jag vet egentligen ingenting om spelarna i ’den svenska Premier League’. Men jag vet att ingen är som Frimpong. Nämn en spelare som är större än Frimpong. Vilken spelare i Sverige är större än Frimpong?”
Med facit i hand kan vi konstatera att Frimpong snackade bättre än han spelade. Det blev 10 matcher i Eskilstuna för Frimpong, men ingen succé direkt. Halvvägs in på säsongen lämnade han för cypriotiska Ermis Aradippou, där det blev ett dussin matcher. Frimpong avslutade sedan karriären år 2019, på grund av sina skadeproblem.
Fler sportnyheter
Emil Sandberg
Han/Honom
Skribent inom Fotboll
2521 Artiklar
Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.