Den svenska regeringen säger ja till Sveriges ansökan om vinter-OS 2026. Nu står det mellan Stockholm-Åre och Milano-Cortina.
I oktober 2018 offentliggjordes det att Stockholm-Åre tillsammans med Calgary (Kanada) och Milano-Cortina (Italien) var de tre slutkandidaterna till att arrangera vinter-OS 2026.
Nu har listan kapats ned till två kandidater – Stockholm-Åre och Milano-Cortina. Den svenska regeringen har dessutom valt att ställa sig bakom Sveriges ansökan till mästerskapet, och de kommer att stötta Sverige i form av att bland annat ansvara för säkerheten.
– Vi är glada över att regeringen och politikerna precis som vi har kommit fram till att vinter-OS och Paralympics är en väldigt bra sak för Sverige 2026, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.
Budgeten: 13 miljarder kronor
Enligt TV4:s uppgifter kommer budgeten för att arrangera OS ligga på 13 miljarder kronor. Det kanske låter som mycket pengar, men för att ta en jämförelse ligger Qatars budget på fotbolls-VM på 1,6 biljoner kronor.
Hur som helst är det en del pengar som måste fram. Men alla som oroar sig över att olympiska spelen ska finansieras med skattepengar kan koppla av.
Enligt Sveriges olympiska kommitté kommer inte skattebetalarna att belastas överhuvudtaget. Två tredjedelar av kostnaden kommer att bekostas av bidrag från IOK (Internationella olympiska kommittén) och en tredjedel kommer sponsorer att stå för.
– Det här kommer inte att drabba skattebetalarna, säger Peter Reinebo. Själva genomförandebudgeten bygger inte på offentliga pengar utan bygger på IOK:s pengar och pengar som vi kan generera genom partnerskap och biljettintäkter.
Det sista datumet för att ansöka om OS är den 12 april, men ingen mer än de två slutkandidaterna väntas göra något försök. Under maj och juni utvärderar IOK kandidaterna som samtidigt får besvara frågor och motivera varför de ska tilldelas värdskapet.
Den 24 juni presenteras värden för vinter-OS 2026.
Emil Sandberg
Han/Honom
Skribent inom Fotboll
2521 Artiklar
Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.