Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 5 feb, 2021

Dalkurd vill byta namn till Brati FC – Özz Nujen reagerar starkt

Senaste säsongen för Dalkurd FF slutade med att laget fick se sig går ner till ”Ettan” – serien under Superettan. Uttåget av svensk elitfotboll gav stor besvikelse. Nu vill man satsa på nytt – och byta namn på klubben. Nya namnet förväntas att bli Brati FC.

Förslaget om att byta namn innebär att det tas upp i ledningen. Där har namnförslaget lyckats med att röstas igenom. Det innebär att ett beslut om ett namnbyte faktiskt redan är taget. Det har klubben själva meddelat på sin hemsida. Nu kommer ett arbete startas för att slå verk av beslutet.

View this post on Instagram

A post shared by Dalkurd FF (@dalkurdff)

Brati = Broderskap

Att man nu har valt att kalla sig FC Brati är en del av deras nya strategi. Målet är att bygga ett starkare varumärke samt att bredda sig. Man vill inte längre vara en klubb som bygger på ett enda A-lag. Man säger sig nu vilja ta ett djupare ansvar för samhället, utveckla ekonomin och ge en nystart.

Man anser att det nya namnet – Brati FC – kommer att ge den nystart man behöver för att lägga om sin strategi. Man gissar på att det kommer tas väl emot av fansen. Det finns ingen oro över att det kommer bli protester från de egna leden.

Att man väljer just namnet Brati FC är ingen slump. Brati byter brödrarskapa på kurdiska. Tanken är att man inte bara ska spela fotboll med varandra – utan att även utveckla kamratskap och hjälpa samhället runt omkring klubben.

Man har även avslöjat att namnet inte är den enda ändringen man kommer att göra. Med det nya namnet så kommer även ett nytt klubbmärke. Det är mycket möjligt att laget kommer få nya färger på tröjorna. Det nya klubbmärken är offiltliggjort – och har avbildat en get/bock som symboliserar klubben. Mer detaljer och mer fastställande beslut ska tas. Det är enklare att byta namn och klubbmärke inför en säsong – jämfört med mitt under att en säsong spelas.

Det sista om namnbyte kommer att beredas och bekräftas under deras klubbmöte den 23 februari. Trots att beslutet redan har röstats om – och vunnit omröstningen.

Özz Nujen reagerar starkt

Beslutet blev officiellt via Dalkurds egen Instagram. Özz Nujen – som är en känd svensk-kurdisk komiker reagerade starkt på det nya inlägget.

”Förvånadsvärt tungt – Har ni förlorat förståndet?!” skriver han i en kommentar.

De allra flesta som kommenterar nyheten på Dalkurds instagram verkar vara skeptiska till både det nya namnet och det nya klubbmärket. Kanske kommer det ske ändringar efter kritiken. Det får framtiden avgöra.

Dalkurd historia har varit krånglig

Det är nog inte många lag som har haft liknande historia som Dalkurd. Klubben skapades under 2006 med höga ambitioner direkt. Man startade klubben i Borlänge – där staden redan hade ett elitlag – IK Brage. Man såg till att på allvar konkurrera om att bli stadens bästa lag. De två klubbarna delade på arenan Domnarvallen som länge tillhört IK Brage.

Under 2017 så bestämde sig klubben för att göra ett smärre unikt beslut. Man flyttade klubben från Borlänge och några mil österut till Uppsala. Där fick man nu tillgång till att spela på Studenternas IP. Man valde även att spela matcher i Gävle.

Vart kommer då fansen ifrån? Jo, deras fanklubb skapades i Västerås och är där man har ett säte för många supportrar.

Det är inte många klubbar som har en liknande historia. Speciellt inte i Sverige. Det är vanliga bland amerikanska fotbollslag och ishockey lag att byta stad och namn på klubbarna.

fotbollsnyheter
I slutfasen av transferfönstret så ser nu Brentford ut att gå på stor offensiv i sina förhandlingar kring Viktor Gyökeres.
27 augusti, 2024
fotbollsnyheter
Djurgården går in i ett play off mot NK Maribor. I potten finns en plats till Conference League senare i höst!
26 augusti, 2024
champions-league
I play off till Champions League spelar Malmö - Sparta Prag. Här kan du se gratis hur man kan streama matchen eller titta på CL-kval på TV!
19 augusti, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1222 Artiklar